FRØKEN SMILLAS FORNEMMELSE FOR SNE

★★☆☆☆☆

Peter Høegs detaljesvælgende roman FRØKKEN SMILLAS FORNEMMELSE FOR SNE var i sin samtid en mondæn litterær succes, som blev til en skuffende film, der tog forskud på Bille Augusts internationale nedtur.

Den billedrige komplekse grønlandshistorie synes i endnu mindre grad at egne sig til teater, og den polske manuskriptforfatter og instruktør Krzystof Minkowski kommer bestemt ikke sit publikum i møde, men præsenterer os for en særdeles indforstået version, som i bedste fald efterlader publikum mystificeret.

Selv hvis man har læst bogen, kan det være vanskeligt at engagere sig i tekstmasserne, når ordene enten jappes igennem med monoton stemmeføring eller råbes. Fra tid til anden bombarderes vi med umotiveret musikalsk støj og egentligt samspil mellem skuespillerne bør man ikke have de store forventninger til.

Mille Marie Dalsgaard og Jonas Littauer (producent af forestillingen via Det Dramatiske Udgangspunkt) kan få tårer i øjnene, men fængsle os som skuespillere formår de aldrig. Og så kan fem kvarter være lang tid, selv i de hyggelige omgivelser på Teatret ved Sorte Hest.