Månedens interview:

JULIANO RIBEIRO SALGADO

(Medinstruktør af den Oscar-nominerede dokumentarfilm "The Salt of The Earth")

Juliano Ribeiro Salgado modtog i december 2008 en opringning fra sin fader, den berømmede fotograf Sebastião Salgado. Han fik besøg af den tyske instruktør Wim Wenders og inviterede sønnen til at deltage. Wenders havde været en stor fan af faderen, siden han var faldet over et af Sebastiãos fotos på en udstilling, og havde siden fordybet sig i hans billeder, hvilket resulterede i denne middagsaftale.

"I 2009 lod jeg mig overtale til at tage med på en af mine fars jungleekspeditioner, hvor jeg filmede ham, mens han perspektiverede sine oplevelser hos lokalbefolkningen. Efter hjemkomsten indså jeg, at materialet var af en karakter, der samtidig tegnede et portræt af min far. Jeg viste ham materialet og han blev meget berørt af hvad han så – at jeg opfattede ham på den måde. Jeg tog kontakt med Wim, og han kunne godt se mulighederne i en film om min far."

Det var denne ide, der udviklede sig til en af årets mest betagende dokumentarfilm, og som kulminerede i en Oscar-nominering tidligere på året. Men tilblivelsesprocessen var bestemt ikke uden forhindringer.

"Vi startede optagelserne til filmen, men kunne ikke rigtigt få min far til at fortælle noget. Men så fik Wim en genial ide, han viste Sebastião Salgado sine foretrukne billeder og optog hans umiddelbare kommentarer. Og Sebastião huskede ikke bare bilederne, men menneskene bag. Og derved kom hans humanisme til at gennemstrømme alle hans ord."

Så tog vi til Brasilien og optog en del der, og alt gik fint mellem Wim og jeg, for vi havde allerede fordelt optagelserne. Men da vi så kom tilbage til klippebordet, så opstod der problemer. Jeg brugte to en halv måned på at klippe filmen, og Wim hadede resultatet. Vi var ikke nået ind til kernen endnu, og Wims version synes jeg blev endnu mere kedelig. Så projektet gik i stå, men efter et stykke tid fik vi skruet ned for egoerne, og mødtes. Og så lykkedes det. Vi klippede filmen færdig sammrn på tre måneder. Så vi har virkelig været to om at lave den."

Også på det personlige plan har THE SALT OF THE EARTH haft kolosal indflydelse.

"Filmen har virkelig været en vendepunkt for mit forhold til min far. Og omvendt. Lige fra teenagerårene har der været en del konflikter mellem far og søn, hvilken familie har ikke det? Men gennem filmen fik jeg øjnene op for, hvem min far virkelig var, og det tror jeg rørte ham meget. Han følte sig set."