I DINE HÆNDER

★★★★★☆

Samanou A. Sahlstrøm får et eklatant filmgennembrud med I DINE HÆNDER, der allerede inden den danske premiere nappede hovedprisen såvel som den internationale kritikerpris på Göteborg filmfestivalen. Temaet er ligesom i Bille Augusts "Stille hjerte" retten til at bestemme over sin egen død, men I DINE HÆNDER når faktisk endnu dybere ned takket være et tilsyneladende grænseløst intimt samspil i de to hovedroller.

Lisa Carlehed spiller en ung kvinde, der er så dedikeret til sit arbejde som sygeplejerske på et hospital for sindslidende, at privatlivet tilsyneladende forsømmes. Hun knytter et særligt bånd til en lam ung mand (Peter Plaugborg), der efter et mislykket selvmordsforsøg beslutter sig til at ende sit liv på en schweizisk klinik, der yder aktiv dødshjælp. Familien ønsker ikke at deltage, så den unge sygeplejerske siger ja til at rejse med ham uden helt at vide, hvad rejsen indebærer.
Samanou A. Sahlstrøm synes at være inspireret af Stéphane Brizés "Quelques heures de printemps" fra 2012 – med den forskel, at det i den franske film er en ældre kvinde (uforglemmeligt gestaltet af Hélène Vincent), som drager til Schweiz for at dø.

Men Samanou A. Sahlstrøms film har en sanselig kvalitet, som gør den til noget ganske særligt, og som øjeblikkeligt placerer den som årets hidtil stærkeste danske film.
Den danskboende Lisa Carlehed viser sig at være et fund til rollen som den naturlige men sårbare sygeplejerske, og Peter Plaugborg stiller sig atter engang til rådighed for en krævende rolle og skåner ikke sig selv et sekund.
Gustav Dyekjær Giese får ikke helt nok ud af sine scener som den suicidale mands bror, hvorimod Kirsten Olesen på få minutter formår at formidle moderens livslange smerte.

I DINE HÆNDER er unægteligt blevet en barsk affære, men den er heldigvis også en blødende smuk filmoplevelse.