THE DUKE OF BURGUNDY

★★★☆☆☆

Sidse Babett Knudsen fremstår som en strålende skuespiller, så længe Ole Bornedal ikke er i nærheden. Og hun er da også hovedårsagen til, at THE DUKE OF BURGUNDY får dansk premiere. Vi har før set hende som lesbisk kvinde – i danske og måske derfor overvejende komiske sammenhænge, men i THE DUKE OF BURGUNDY får hun også lov til at vise en anden og mere farlig side af talentet, der drager. Hendes Cynthia lever i et ritualiseret s/m forhold med en yngre kvinde, men gradvist brydes den erotiske illusion, og magten i parforholdet skifter.

THE DUKE OF BURGUNDY veksler mellem at være et mærkværdigt psykologisk drama og en udspekuleret gang lummer lir. Endeløse scener med kropsnære strømper, der rulles af og på, og intime beklædningsgenstande, der lægger i blød vil muligvis pirre et heteroseksuelt mandligt publikum, men trækker også filmen i en noget tarvelig og næsten ufrivillig komisk retning. Den megen snak om sommerfug1e og andre insekter kan ligeledes godt virke trættende, og instruktøren Peter Strickland kunne med held have redigeret i sit eget manuskript.

Men Sidse Babett Knudsen har både tyngde og format, og tilfører sin figur både sårbarhed og autoritet. For hendes skyld bliver THE DUKE OF BURGUNDY lige akkurat seværdig.