KURT COBAIN: MONTAGE OF HECK

★★★★☆☆

Rocklegenden Kurt Cobains datter har selv været medproducent på denne dokumentarfilm om hendes berygtede fader, der tog sit eget liv, mens han endnu var i 20erne. Instruktøren Brett Morgan ("The Kid Stays In The Picture") lægger dog ikke fingrene imellem af den grund, men tegner et portræt af en forpint ung mand, der aldrig havde et barndomshjem, hvor han kunne falde til ro. Forældrenes skilsmisse prægede ham resten af livet, og hans rebelske natur blev ikke blot udgangspunktet for en kometkarriere med bandet Nirvana, men også for et stadig mere ukontrolabelt heroinmisbrug.

Interviews med Kurt Cobains familie, kærester og kolleger giver en vis indsigt i en skrøbelig men også ærekær sjæl, og Brett Morgan blander disse udsagn med Cobains egne tegninger og noter. Vi får også tegnefilm, koncertoptagelser samt korte og forbavsende intetsigende interviews med Cobain selv inklusive private optagelser fra Cobains samliv med en anden misbruger, Courtney Love. Mod slutningen får vi nogle næsten ubærlige scener, hvor en stærkt påvirket Kurt Cobain forsøger at være til stede overfor sin lille datter.

Med alt dette materiale har det givet været vanskeligt for Brett Morgan at bevare overblikket, og det havde faktisk gavnet resultatet, hvis han havde trimmet filmen ned til under halvanden time fremfor en spilletid på 132 minutter. Cobains ofte tvetydige seksualitet berøres ikke, men til gengæld forekommer gentagelser hyppigt, koncertoptagelserne virker tit fragmentariske og lydniveauet føles til tider infernalsk. Det er derfor ikke kun Kurt Cobains liv, men også værket om hans liv, der fremstår stadig mere anstrengende og defust, jo tættere på afslutningen vi kommer.