THE GIVER

★★★★☆☆

Sci-Fi film er populære i øjeblikket, hvad seriesuccesser som "The Hunger Games" og "Insurgent" vidner om. Men THE GIVER virker alligevel lysår længere fremme, fordi manuskriptet ikke undervurderer publikum.

Filmen er baseret på bogen "Jonas er udvalgt", og handler ikke overraskende om en ung mand i en tilsyneladende perfekt sort/hvid verden. Han får til opgave at forvalte samfundets minder med The Giver som livsklog mentor. Men snart indser han, at der også var kvaliteter og ikke mindst flere farver i det gamle samfund.

THE GIVER fremmaner i stil med George Orwells 1984 en ny samfundsorden, der tjener til skræk og advarsel mod det kontrolsamfund, som vi synes at nærme os med stor hast. Den australske instruktør Philip Noyce (Rabbit-Proof Fence) får sig et vis kunstnerisk comeback med sin overbevisende skildring af dette futuristiske univers, og Ross Emery formår at gøre filmen til en visuel lækkerbisken såvel i sort/hvid som i farver.

Også lydsiden inklusive den afsluttende ørehænger "Ordinary Human" fungerer fint i forhold til billederne.
Brenton Thwaites er kær som Jonas, og Jeff Bridges låner teatralsk pondus og stemme til rollen som THE GIVER. Hvem andre end Meryl Streep kunne spille den isnende Chief Elder, uden at rollen havner i ren karikatur? Også Alexander Skarsgård gør en flot figur, og når man nu kender Katie Holmes’ store personlige kampe for at komme ud af exmandens scientology-klør, så virker også hun særdeles velplaceret.

THE GIVER kan med andre ord nydes af folk uden forkærlighed for genren og så giver den i positiv forstand stof til eftertanke.