DEN SAGTMODIGE

★★★★★☆

Den kan ikke have været nogen let opgave at overføre Fjodor M. Dostojevskij’ komplekse DEN SAGTMODIGE til scenen. Men det ejendommelige er, at selvom tekstbearbejdelsen virker knap så vellykket denne gang i forhold til den mere afklarede "Et latterligt menneskes drøm", så bliver vi mere følelsesmæssigt engagerede i forestillingen denne gang. Det skyldes til dels den centrale kærlighedshistorie mellem en dominerende pantelåner og en sagtmodig teenagepige. Men det skyldes også skuespilleren Viktor Melnikov.

Under Slava Kokorins kyndige instruktion og støttet af Adam Ørvads stemningsmættede musik får Melnikovs mere variation i udtrykkene denne gang, og åbenbarer en farlighed, som vi ikke har set tidligere.

Ikke alle følelsesudbrudene mod slutningen virker lige overbevisende og et par af de sceniske arrangementer fremstår endnu for mekaniske. Men forestillingen og Viktor Melnikovs præstation i særdeleshed gennemstrømmes af en velgørende autenticitet og en vilje til at stille sig til rådighed for den store forfatters ord. Hvor andre skuespillere kan finde på at bruge en lignende rolle til en tom demonstration af faglig dygtighed, tvivler man aldrig på Viktor Melnikovs ydmyghed overfor værket. Det giver hans præstation en finhed, som gør, at vi sagtens bærer over med den håndfuld sproglige fejl, som indfandt sig på premiereaftenen.

Så hvis man har mod på en intens, krævende og ægte russisk teateroplevelse, bør man afgjort finde vej til det nørrebroske kulturcenter Assistens, der har produceret forestillingen sammen med teaterkompagniet Tell to Joy.