THE GREEN PRINCE

★★★☆☆☆

Titlen THE GREEN PRINCE henviser til kodenavnet for Mosab Hassan Youssef, søn af Sheikh Hassan Youssef, der var blandt grundlæggerne af den muslimske modstandbevægelse Hamas. Efter at have set op til sin far hele barndommen, begynder Mosab som 17-årig at spionere for israelerne med store konsekvenser for venner og familie.

Ti år senere har Mosab fået faderen fængslet, mens han selv må skifte bolig i tide og utide i sit eksil i USA. Mosab kom nemlig under mistanke for at være kontraspion, men hans israelske kontakt Gonen Ben Yitzhak hjalp ham til at flygte, selvom det kostede ham jobbet i den israelske efterretningstjeneste.

Det er med andre ord en god og spændende historie, som instruktøren Nadav Schirman fortæller i Cinematekets månedlige dokumentarfilm THE GREEN PRINCE. En skæbnefortælling, hvor der heldigvis aldrig bliver for entydigt, hvem der er helt og hvem der er skurk.

Man ærgrer sig dog lidt over, at det primært er Mosab og Gonen, der kommer til orde, da det kunne have været interessant at høre andre perspektiver på historien fra Mosabs familie og fra den israelske efterretningstjenestes ledelse.

Men på de givne præmisser fungerer filmen, og er tilmed relativt underholdende. Den rungende ensomhed, der kommer af at have forrådt sine nærmeste, når THE GREEN PRINCE dog aldrig ind til.