BJÖRN AFZELIUS: TUSEN BITAR

★★★★★☆

Dokumentarfilm om musikere hører blandt genrens populæreste og den svenske portrætfilm om Björn Afzelius skal nok gøre fans af sangeren saglige. Men også andre vil få øjnene op for sangerens kvaliteter – menneskelige såvel som musikalske – via Magnus Gertten og Stefan Bergs bevægende skildring af hans liv og karriere.
Björn Afzelius blev kun 52 år, men nåede alligevel at indskrive sig i den svenske folkesjæl både som sanger og sangskriver. Michael Wiehe beretter åbenhjertigt om deres problematiske samarbejde i gruppen Hoola Bandoola Band, der imod alle odds førte til et livslangt venskab og gensidig respekt.

Vi får også bidrag fra diverse koner og elskerinder, der også giver os nøglen til den traumatiske barndom, som kom til at præge ham hele livet. Men frem for alt får vi en fornem indføring i Afzelius’ karriere krydret med fine klip fra både tv- og privatoptagelser.

Instruktørerne tager os ligeledes med til en række af de steder, der har betydet meget for Afzelius – på Cuba, i Nicaragua og Italien og vi fornemmer, at han her har efterladt sig spor, der går langt ud over de rent musikalske.
Filmens titel er hentet fra Anne Linnet-hittet, som Björn Afzelius lavede den definitive udgave af og som blev et af hans største hits. Sangen favner på mange måder hans livs mosaik, og viser samtidig hvordan han i sjælden grad kunne tilføre poesi til en hvilken som helst tekst.