UD OG STJÆLE HESTE

★★★★★☆

Årets flotteste nordiske filmudspil kommer ikke overraskende fra Norge, men med både svensk og dansk islæt.

Filmens fortæller er eneboeren Trond (spillet med vanlig dramatisk tyngde af Stellan Skarsgård) og Trods episke livshistorie spejler sig ikke blot i Dickens-forfatterskab men refererer også til det.

Den 15-årige Trond (et nydeligt gennembrud for Jon Ranes) bor sammen med sin far (Tobias Santelmann) i en hytte tæt på skov og elv, men den personlige kontakt med vennen Jon og hans familie ophører efter en grim ulykke. Ensomheden tager over, men både far som søn drages mod Jons smukke mor (en betagende Danica Curcic), og endnu et uheld venter forude – med dybe konsekvenser for Trond.

Pål Sverre Hagen som vi nyligt har nydt i titelrollen som "Amundsen" yder endnu en stærk indsats som Jons fåmælte fader og en anden af Norges store karakterskuespillere Gard B. Eidsvold leverer en diskret men præcis præstation som den observante Franz.

Filmens fineste præstation tegner veteranen Bjørn Floberg ("Telegrafisten") sig for. Han vandt da også sin første Amanda-pris for portrættet af Jons aldrende bror, Lars – i øvrigt 8 år efter at han blev tildelt en æres-Amanda.

Instruktøren Hans Petter Moland har ikke blot stået i spidsen for den danske krimi "Flaskepost fra P" men også instrueret en lang række glimrende nordiske film som f.eks. "Secondløitnanten", "Kærlighedens køtere", "The Beautiful Country", "Kammerat Pedersen" og "En ganske rar mand". Spørgsmålet er dog, om ikke UD OG STJÆLE HESTE (eller "Ut og stjæle hester", som den hedder på norsk) er hans hidtil bedste?

Teknisk set synes den i al fald svært at toppe med Thomas Hardmeier og Rasmus Videbæks billeder og en formidabel lydside blandt de store aktiver. Kasper Kaaes atmosfæreladede musik bidrager også til at gøre UD OG STJÆLE HESTE til en filmoplevelse, man ikke fortryder.