PRINCIP 1914

★★★★★☆

Teatret ZeBU og Grønnegade Teater er gået sammen om at lave en ganske spændende og særdeles ambitiøs ungdomsforestilling om det attentat, der for 100 år siden blev startskudet af 1. verdenskrig.

Marc van der Velden har både skrevet og instrueret forestillingen, som er proppet med relevante informationer, sjove indfald og god energi. Julie Forchhammers kostumer bidrager til en autentisk atmosfære godt støttet af stemningsfyldt billedmateriale fra perioden. Paralellerne til vor tids terrorister og ekstremister forekommer oplagt ligesom vinklen virker dejlig fordomsfri og præget af ægte interesse for stoffet.

På scenen møder vi tre sympatiske skuespillere, der med smittende begejstring agerer de unge mænd, om stod bag attentatet, samt flere andre karakterer, der dukker op i handlingen. Hvad de endnu mangler i replikerfaring, kompenserer de med via regulær spillelyst, men de bør alle tage sig selv mere alvorlige, når de spiller kvinder. Samlet set forekommer den præcise Niklas Bentzen mest overbevisende, ham kommer vimed garanti til at se mere til.

Lidt færre ord kunne måske for bugt med japperiet i enkelte scener, og en smule mere sødme og ro ville have gavnet PRINCIP 1914, men hellere for meget af det gode end for lidt!