NØDDEKNÆKKEREN

★★★★★☆

Den klassiske børneballet NØDDEKNÆKKEREN er tilbage i Tivolis Koncertsal – og gudskelov for det.

Hvem andre end vor dronningen ville have mod til at servere store blomstrede kjoler og smække orange og turkise stoffer sammen? Men det har hun og heldigvis for det. For derved bliver Claras drøm, der er så central for handlingen, i sandhed fantasifuld og ikke blot ensartet æstetik, som man ofte ser det i andre balletopsætninger.

I dette drømme-univers kan alt nemlig ske – også farvemæssigt. Dronningen, instruktøren Peter Bo Bendixen og dramaturgen Henrik Lyding har på festlig vis især hentet inspiration i Tivoli – før og nu. Selv kontrollørerne kommer med på scenen!

Men dronningen har tydeligvis også lade sig påvirke af de mange rejser til udlandet, og sørger for en etnisk mangfoldighed og rigdom, der inspirerer. Hendes forkærlighed for H. C. Andersens papirklip smitter heldigvis også af på forestillingen.

Eneste minus synes at være musikgengivelsen, der hverken yder Tjajkovskijs værk eller forestillingen fuld retfærdighed. Der er stadig en hårdhed i lyden, der i passager kvæler den musikalske poesi en smule.

Heldigvis danses stort set alle partier så smukt, at man næsten glemmer at lydkvaliteten, og Tjajkovskijs musik går stadig lige i hjertet på såvel stor som lille.