REJSEN

★★★★★★

Vendsyssel Teater gæstespiller som de første i det moderniserede Folketeater, nærmere bestemt på Hippodromen. Og da gæstespillet kun varer nogle få dage, er der ingen tid at spilde.

For REJSEN byder ikke bare på en forunderlig tekst af Glen Berger og en overraskende fintmærkende iscenesættelse af Peter Schrøder. Den bæres først og sidst af skuespilleren Asger Reher, der vel aldrig har været bedre end som den stilfærdige bibliotekar, der pludselig får sin verden forstyrret af en meget sent afleveret bog.

Asger Reher kendes vel stadig mest for sin komiske og musikalske andel i "Ørkenens Sønner", men flittige teatergængere har også kunne nyde ham i musicalen "Candide", dramaet "En sælgers død" og farcen "Skaf mig en tenor" blandt meget andet. Med andre ord en særdeles alsidig skuespiller, der alt for længe har ventet på rollen, der kunne samle al hans erfaring til noget større og finere, end han har fået lejlighed til at vise før. I REJSEN har han fundet denne rolle, og Asger Rehers indsats må utvivlsomt rangere blandt årets betydeligste skuespillerpræstationer på en dansk scene.

Denne bibliotekar fremstår umiddelbart som en tørvetriller, men med en lidenskabelige glæde ved detaljen, hvilket på både godt og ondt kommer til at ændre hans livsbane. Gradvist kommer både lunen og musikaliteten i det Reherske talent til udtryk, og da han til sidst åbner op for smerten, er der ikke et øje tørt i salen.

Hans livs rolle? Måske, men i lighed med stykkets vandringsmand synes Asger Reher stadig på rejse, så det må tiden vise. At han denne aften har sat sig spor i vore sind på den sjældne facon, som kun stor kunst kan, bør der dog ikke herske tvivl om.