Månedens biografi: MALENE

★★★★☆☆

Catherine Errboes har begået en fin portrætbog om Malene Schwartz, der fanger kompleksiteten i såvel kunstneren som privatpersonen. MALENE hedder bogen ganske passende, for på trods af et til tider noget reserveret væsen er Malene Schwartz blevet folkeeje.

Bogen bygger bl.a. på interviews med Malene Schwartz og en lang række af de kolleger og venner, der har præget hendes liv. Dens force er skildringen af Malene Schwartzs virke som teaterchef, hvorimod skuespillerkarrieren – måske i sagens natur i betragtning af omfanget – skildres med en række punktnedslag.

Man savner unægteligt en oversigt over film- og teaterrollerne ligesom et titelregister kunne have været nyttigt, men må slå sig til tåls med et navneregister.

De ca. 300 sider er udsmykket med en række dejlige fotos, nye som gamle, der på en måde tjener som dokumentation for den udvikling Malene Schwartz har gennemgået for vore øjne. Skønheden har aldrig forladt hende, men udstrålingen er vokset med tiden i takt med at talentet blev kultiveret.

MALENE er i sidste ende en hyldest til en modig kvinde, der har vovet at gå sine egne vegne, og hvis karriere rummer så mange facetter, at selv en Maude ikke kan skygge for dem.