(vinder af “Den store bagedyst”)
En enkel kage kan være nok til at ændre ens tilværelse. Tobias HamannPedersen, vinderen af dette års store TVbagedyst, virker ikke i tvivl om, hvilken smagsoplevelse, der fik ham til at interesse sig for den forunderlige kageverden.
“Som 10årig smagte jeg en honningkage fra “Le Gateau”, et konditori i Silkeborg. Den var ret speciel og temmelig bitter. Ikke alle børn kunne lide den, men jeg blev glad for den, og selv i dag er den en af mine favoritkager.”
Tobias fik også stimuleret sin madglæde i barndomshjemmet.
“Mad har altid betydet meget i vores familie. Vi har altid talt meget om mad og lært at sætte ord på vores oplevelser. Jeg er vokset op i en familie, hvor måltiderne var dagens højdepunkt. Vi spiste aldrig bare for at blive mætte, men for den oplevelse, som et måltid kan være.”
Er der stor forskel på at lave desserten frem for at skabe de øvrige retter i et måltid?
“Man skal passe lidt mere på, når man laver desserter fremfor måltidets øvrige retter. Folk har tit en meget fast opfattelse af, hvad en dessert skal være, men jeg synes, det er sjovt at udfordre den opfattelse.”
Ikke mindst mødet med Mette Blomsterbergs mere konservative konditortradition blev en udfordring for den unge mand men til gavn for dem begge.
“Jeg har lært, at der er grænser for, hvad man kan tillade sig rent kulinarisk med kager. At det gælder om at finde en balance.”
Tobias’ kulinariske vovemod har for alvor givet genlyd i branchen. Der er dog enkelte ingredienser, som man ikke umiddelbart skal forvente at finde i hans kager.
“Jeg synes ikke, at kød hører hjemme i kager. Normalt spiser jeg heller ikke særligt meget kød. Jeg ved, at man kan lave bacon med chokolade, men synes bare ikke det passer sammen.”
Tobias’ madmæssige nysgerrighed har dog allerede bragt ham på mange kulinariske rejser. Ikke bare til Frankrig, Italien og Spanien, men også mod fjerne himmestrøg i Thailand, VIetnam og Indonesien.
“I det thailandske køkken finder man relativt meget sovs og suppe. Det vietnamesiske køkken forekommer derimod mere grønt og frisk og rådt. Det indonesiske køkken kendetegnes af færre farver og mere friture.”
Har du nogle aktuelle planer om en større kulinarisk udenlandsrejse?
“Jeg har altid lyst til at rejse, men det ville være at skyde sig selv i foden, hvis jeg tog på en lang rejse lige nu, hvor der er gang i så meget herhjemme. Jeg vil dog stadig kunne tage ud på en kortere tur, selvom kalenderen efterhånden er godt booket op det næste halve års tid. Det kunne f.eks. være spændende at udforske det sydindiske køkken, da jeg kun har rejst i nordindien.
Også Etiopien kunne være interessant, der ved jeg , at de f.eks. bruger forskellige græsarter i deres brød.”
Hvor finder vi dine foretrukne kagemeccaer lige nu?
“Jeg er ret optaget af et sted i Spanien, der hedder “Bubó Barcelona”. Og så har australieren Paul Kennedy et sted, der hedder “Savour School”, som jeg også følger på nettet.”
Efter sejren i “Den store bagedyst” vrimler det med tilbud til den sympatiske unge mand.
“Ja, verden er åben, men jeg er også åben overfor nye tilbud. Mere TV og en kogebog er allerede i støbeskeen, jeg kan se mig selv i mange forskellige roller. Jeg har tidligere skrevet hjem om mine rejseoplevelser, så det er også en mulighed. For mig er det først og fremmest vigtigt atbibeholde den kreativitet, jeg har haft det sidste års tid. Så må vi se, hvor det fører hen.”