BRUN MANDS BYRDE

★★★★☆☆

Hassan Preislers anmelderroste soloforestilling BRUN MANDS BYRDE har indtaget det tidligere Café Teater, der nu kalder sig S/H. Forlæget er Hans Preislers prisbelønnede debutroman og det må siges at være lykkes for Hassan Preisler og hans instruktør Tue Biering at omsætte romanen til en dynamisk, tankevækkende og ret morsom teaterforestilling.

Vi får særdeles selvudleverende episoder med udgangspunkt i Hassan Preislers version af Hassan Preislers liv: Fra en geografisk omskiftelig barndom til de karrieremæssige rutjebaneture i Danmark. Humoren lurer altid selv, når Hassan Preisler forsøger at konfrontere os med den racisme, som han mener alle ligger under for, men broden stikker. så det kan mærkes, når vi ser billeder fra mørke småbørn, der foretrækker at lege med hvide dukker, fordi de synes, at disse dukker er pænest. Her såvel som i den unødvendigt patetiske slutscene havde vi dog gerne undværet sentimentalitet i form af underlægningsmusik og krokodiletårer. Billederne og ordene havde været tilstrækkelige.

Men Hassan Preisler får med BRUN MANDS BYRDE alligevel sagt noget betydeligt om at blive behandlet som udansk, selvom man føler sig dansk, og selvmedlidenheden, der især trænger sig på, da den nye Hassan (med fornavnet Yahya) bliver medieverdens darling, serveres med klædelig selvironi.

BRUN MANDS BYRDE er begavet underholdning i et imponerende tempo, og samlet set det bedste Hassan Preisler hidtil har præsteret på en scene.