DON FABIJANS BEKENDELSER

★★★★★☆

Nogle af filmsæsonens sjoveste biograffilm kommer fra højest uventet kant. Få for uger siden fik vi en forrygende komedie fra Island, og nu kan man så glæde sig over et ret forrygende filmlystspil fra Kroation.

Udgangspunktet må siges at være en genial. En kioskejer bliver af sin ligeledes katolske kone bebrejdet, at han sælger kondomer og derved forhindre en række små børn i at komme til verden. Kioskejeren beklager sin nød til den unge præst, som hjælper ham med at finde en løsning: Et lille stik med en nål i kondompakkerne. Snart eksploderer fødselshyppigheden i området, men både kioskejeren og præsten må erkende, at de ikke helt havde gennemtænkt alle konsekvenser.

Vinko Bresan fortæller den vilde historie med boblende energi og får sprudlende skuespillerpræstationer af sine medvirkende. Kresimir Mikic er et fund som Don Fabijan, og Niksa Butijer tegner et foruroligende portræt af den lettere vanvittige kondomsælger.

Den medrivende musiksider synes inspireret af lokalområdet, og man forstår sandelig godt, hvorfor publikum og diverse filmfestivaler over det meste af kloden har ladet sig charmere af denne film. For midt i morskaben får den fortalt noget væsenligt om, hvilken indflydelse kondommer har haft på den seksuelle adfærd. Men fremfor alt virker den med sin bramfrie komik som et oplagt valg, hvis man bare får lyst til at grine i biografmørket.