KRAFTIDIOTEN

★★★★☆☆

Den flittige danske forfatter Kim Fupz Aakeson har skrevet manuskriptet til den underfundige gangsterkomedie KRAFTIDIOTEN.

Hovedrollen spilles af Stellan Skarsgård, der tidligere har imponeret i andre Hans Petter Moland-film som “Kærlighedens køtere” og “En ganske rar mand”. Også denne gang fanger han fint en underspillet stil som årets borger Nils, der efter sønnens mystiske død drager på blodigt hævntogt.

Udover Skarsgård glæder man sig over en række af Norges bedste skuespillere – blandt dem den supersexede Jakob Oftebro, nordens p.t. hotteste navn. Også den stadig mere internationale Birgitte Hjort Sørensen (Betty Nansen Teatrets “Pigen med paraplyerne”) har en birolle som irriterende ex-kone. Sidst men ikke mindst får vi et herligt gensyn med selveste Bruno Ganz (“Der Untergang”) i en ganske skæg Godfather-parodi.

Tonen kan minde om Coen-brødrenes, men Hans Petter Molands formår også denne gang at forene norsk tristesse med storslåede naturbilleder. De mange henrettelser gør i passager filmen noget ensformig, men filmens bizarre persongalleri sørger dog for, at vi aldrig helt bliver hægtet af. Og Molands humor, som vi kender den fra filmen om “Kammerat Pedersen”, svigter ham heller ikke denne gang.