OM HESTE OG MÆND

★★★★★☆

En af filmsæsonens mest frydefulde overraskelse er Benedikt Erlingssons OM HESTE OG MÆND. Han har selv skrevet manuskriptet til denne finurlige og stilfærdigt festlige fortælling om de særdeles nære relationer mellem mennesker og heste på Island.

Undervejs bliver vi velsignet med betagende naturscenerier, og i tilgift får vi en række formidable skuespilllerpræstationer.

Islands førende skuespiller Ingvar E. Sigurdsson fører an som den statelige rytter Kolbeinn, hvis kærlighed til sin hvide hoppe står i vejen for en kærlighedsrelation til den enlige mor Solveig. Bedre blir det ikke, da Solveigs sorte hingst bedækker Kolbeinns elskede hoppe – mens Kolbeinn stadig sidder i sadlen.

Men den gæve Solveig (et dejligt gensyn med den i al fald delvis danske Charlotte Bøving) tager i bogstaveligste forstand hånd om problemet.

OM HESTE OG MÆND modtog blandt andet publikumsprisen på CphPix 2014, og må da også betegnes som den bedste islandske film i årevis. Så snyd ikke dig selv for denne overraskende, billedskønne og fremfor alt afsindigt morsomme filmoplevelse.