WALESA – HÅBETS MAND

★★★★★☆

Selvfølgelig kunne det kun være Andrzej Wajda, der instruerede filmen om Lech Walesa, den polske maskinarbejder, der forandrede verden. To af Wajdas hovedværker “Marmormanden” og “Jernmanden” tog nemlig i sin tid pulsen på den voldsomme politiske udvikling i Polen fra sidst i 70erne til først i 80erne. og nu har Wajda endelig fået det fornødne perspektiv til at kunne fortælle historien i det store perskektiv.

Rammen er et interview med den verdensberømte Walesa (mesterligt gestaltet af Robert Wieckiewicz), der så giver anledning til at præsentere hans personlige historie og dermed Polens udvikling frem til Lech Walesas magtovertagelse. Wajda gør klogt i at slutte der, fordi Lech Walesas ry herefter har været mere blakket, og det ville virke forstyrrende, hvis beretningen om en folkehelt forholdte sig for kritisk til den portrætterede. Ikke at denne Walese ikke har og begår fejl, men Wajda holder sig hele tiden for øje, hvilken uortodoks heroisk skikkelse, han var i de år.

I to timer veksles kyndigt mellem portrættet af Lech Walesa, dokumentaroptagelser bl.a. for Nobelprisuddelingen samt klip fra Andrzej Wajdas film. Og for kendere af polsk filmhistorie går der et sus igennem luften, når Wajda i en kort diskret sekvens lader sine stjerner fra “Marmormanden” og “Jernmanden” uddele politiske løbesedler.

WALESA – HÅBETS MAND er en imponerende bedrift, og uden at forklejne dens filmiske kvaliteter kunne den også bruges som undervisningsmateriale i de større folkeskoleklasser samt på gymnasierne.