TOP GUN 2: MAVERICK

★★★★☆☆

Da den første "Top Gun"-film havde premiere kaldte den anerkendte amerikanske filmanmelder Pauline Kael filmen for "en skinnede homerotisk reklamefilm". TOP GUN 2: MAVERICK minder mere om en olympiade-film af Leni Riefenstahl i sin skamløse visuelle hyldest til – især – den mandlige fysik.

Mændenes tænder skinner sågar om kap med deres uniformer, og ingen poserer mere stolt end den uhyggelig tidløse Tom Cruise, der også hører blandt filmens producenter. Den eneste, der indikerer, at vi har skiftet tidslomme siden første film, er Val Kilmer, og så ved man godt, at han er i overhængende fare for at dø, inden filmen er slut.

For det er kun plads til eliten i en TOP GUN-film, så man skal ikke forvente at gense Kelly Mcgillis, Mavericks gamle kæreste, fordi hun efter eget udsagn er blevet for gammel i Top Gun-regi.

Joseph Kosinski har instrueret denne efterfølger skræmmende effektivt, så både gamle fans vil nyde nostalgien, mens nye foretrækker de flotte actionsscener.

Tom Cruise fylder snart 60, og er stadig kun en habil skuespiller, men til gengæld filmstjerne til spidserne. TOP GUN 2: MAVERICK overbeviser os ikke om, at han nogensinde bliver en stor skuespiller – snarere tværtimod – men hans stjerneattitude har næppe nogensinde været mere overbevisende, og det er der altså nogen, der kan nøjes med.