JAVEL, HR. MINISTER!

★★★★☆☆

Den engelske TV-serie JAVEL, HR. MINISTER! blev i starten af 80erne uhyre populær over det meste af kloden med sin vittige politiske satire. Flemming Jensen har bearbejdet Antony Jay og Jonathan Lynns sceneudgave og har fornuftigt nok omplantet historien til danske forhold.

Hvor det i TV-serien var den formidable Nigel Hawthorne i rollen som departementchef, der løb med opmærksomheden, er det i den danske sceneudgave en veloplagt Flemming Jensen, som stjæler billedet. Jacob Morild har skam også sine øjeblikke som dansk departementchef, men hans grimasser synes ikke altid at have den fornødne dybde og
virker til tider en smule udvendige.

Gordon Kennedy tegner derimod et afdæmpet men præcist portræt af den omstændelige fuldmægtig, og Özlem Saglanmak er skarp som statsministerens særlige rådgiver. Endelig har Donald Andersen overtaget ambassadørrollen fra Karsten Jansfort og spiller den med betydelig underfundighed og er slet ikke ufarlig.

Iscenesætteren Morten Hovman kunne godt have givet de medvirkende et kærligt spark bagi og beskåret slutningen af første akt en smule, så spilletiden på små to en halv time blev forkortet med et kvarter. Men man skal være meget olm, hvis man ikke kan finde noget at more sig over i JAVEL, HR. MINISTER!, der efter en veloverstået turné nu er flyttet ind på Folketeatret.