BLUEBIRD

★★★☆☆☆

Lance Edmands debuterer som instruktør og manuskriptforfatter med det lavmælte stykke “americana”. Vi er i en lille flække i staten Maine, hvor en lille dreng kommer i livsfare bagerst i en skolebus. Ansvaret for ulykken rammer både bussens kvindelige chauffør Lesley og dennes familie samt drengen alkohol- og pillemisbrugende mor.

Lance Edmands har viljen til dybde, men svælger i for høj grad i sorgen uden at skabe det fornødne perspektiv. vi får talrige nærbilleder af forpinte mennesker, men meget lidt fremdrift og slet ingen humor.

Amy Morton vandt pris på Karlovy Vary filmfestivalen for sin hovedrolle som buschaufføren og går da også fint redde for de traumatiske konsekvenser for denne kvinde. Alligevel kan man ikke helt frigøre sig fra følelse n af, at Amy Morton ikke er den karakter, hun spiller. Selvom man har givet hende en uklædelig frisure, så tror man aldrig helt på, at hverken hun eller for den sags skyld hendes mand (spillet af John Slattery) er henholdsvis buschauffør og skovhugger, dertil ligner de stadig i lidt for høj grad skuespillere, der prøver at være det.

Og det er faktisk trist, for viljen til dybde forekommer stadig mere sjælden i nyere amerikanske film. BLUEBIRD havde afgjort potentiale til at blive en bedre film end tilfældet er, og kun Margo Martindale, der også lyste op i Meryl Streep-filmen “Familien”, virker 100 procent overbevisende som bedstemoderen med hjertet på det rette sted.