GUYS AND DOLLS

★★★★★☆

En af landets førende amatørteatergrupper hedder Gorgerne, og de kan faktisk fejre et fornemt 25-års jubilæum og har valgt at gøre det med en vaskeægte musical-klassiker: GUYS AND DOLLS.

Mange husker givet Joseph L. Mankiewiczs ødsle filmversion fra 1955 med Marlon Brando som den charmerende Sky, Jean Simmons i en Golden Globe-belønnet præstation som den syngende frelserpige og Frank Sinatra på sin kunsts højde som den croonende spillefugl Nathan. Vivian Blaine fik som den eneste fra den originale Broadway-opsætning lov til overføre sin berømmede præstation (den forkølede pebermø Miss Adelaide) til film.

Frank Loessers vidunderlige sange skaber god energi på scenen, og selvom koreografi og dans naturligvis ikke er på Broadway-niveau, så har Pierre Westerdahl en velgørende humoristisk tilgang til både historien og numrene, der gør at publkum har en fest, selv hvis danserinderne skulle komme en smule ud af takt.

Det var også en hel anden type dans og dansere, man havde på natklubberne i gamle dage, slet ikke så stringente danseoptrin, som man f.eks. kender det fra vor tids Radio City Rockettes.

Pierre Westerdahl er sammen med Anders Bøttger også ansvarlig for den farverige scenografi, der er et visuelt ekko af filmen, og det kan vi allesammen godt være tjent med.

Det er lykkedes for Pierre Westerdahl at besætte de fire hovedroller med fire dygtige Gorgere, der alle kan både synge og spille.

Adam Villaume er et frisk bud på en moderne Nathan Detroit og han synger afgjort bedre end Marlon Brando. Johan Engel Bolving giver et frækt portræt af Sky Masterson, og kan både swinge og være romantisk, når han synger. Anna Bauer er kær som syngepigen Sarah, og har en høj klar stemme, der passer perfekt til karakteren. Louise Gade viser udpræget sans for det tragi-komiske som Miss Adelaide, forestillingens ubetinget bedste rolle.

Tom Aarup Larsen står i rollen som Fino-Fino Johnson i spidsen for et af forestillingens mest medrivende numre, og Benjamin Sitrit morer som gangster-bossen Big Jule med en bevidst hæs stemme, der bringer mindelser om Marlon Brandos i "The Godfather".

I ensemblet øser bl.a. Mathias Lakshøj-Hansen, Steven Emil Bøttger og Anja Østerby af deres spilleglæde, og det er så vigtigt netop i en musical som GUYS AND DOLLS.

Det klæder Gorgerne at prøve kræfter med en ældre musical, og forhåbentlig giver denne sejr dem mod på flere klassikere – f.eks.de i Danmark underkendte "Mame" eller "Gypsy", der aldrig har haft professionelle opsætninger herhjemme. Man kunne også overveje at hyre en professionel kendt solist til en særlig krævende opgave for derved at opnå et endnu større publikum.

Gorgerne viser i al fald med opsætningen af GUYS AND DOLLS, at de fortjener en plads i fremtiden, så derfor må man i den grad håbe, at den økonomiske støtte følger med succesen.

(Michael Søby)

 

NB!

Der er afleveringstvang mht. til overtøjet i Galaksen, hvilket betyder, at man selv med betalt teaterbillet i hånden ikke får adgang til teatersalen af det usædvanligt strikse personale, hvis man vil have sin jakke/frakke med ind.Det er da vist kun i Værløse, man kan finde på den slags.