NORDISK FJER

★★★★★☆

I Det Kongelige Teaters såkaldte Røde Rum har ensemblet og instruktøren Rune David Grue gået sammen om at lave en forestilling med udgangspunkt i Nordisk Fjer-skandalen. En historie, der på mange måde foregreb den globale finankrise, men umiddelbart ikke noget oplagt emne til teater?

Men Rune David Grue og co. overrasker med en stram og stringent forestilling, der på raffineret vis spider de ansvarlige – i forestillingen kun repræsenteret ved mikrofoner, der næsten får karakter af skuespillere, som de øvrige ansatte kan reagere mod.

Et andet scoop fra instruktørens side er at anskue Nordisk Fjer-krisen fra personalets synsvinkel frem for forbrugerne. Herved får vi et indblik i de magtmekanismer, som dele af erhvervslivet benytter sig af, og som en del af publikum i den grad kan relatere til.

Samtlige syv skuespillere får det maksimale ud af de strengt definerede roller, men det er den begavede og konsekvent gennemførte iscenesættelse, der bliver forestillingens hovedattraktion.

Rune David Grune benytter sig af drømmende Hollywood-musik fra 50erne, og det fungerer upåklageligt. Ikke mindst scenen, hvor medarbejderne belæres om vigtigheden ved internationalt nerværk, mens musikken spiller "Some Enchanted Evening (You Will Meet a Stranger" er kostelig.
NORDISK FJER kan siges at være et kvarter for langt, men er dog moderne politisk teater, der peger fremad.