Månedens kulturevent: THE DANISH GIRL

– på Arken og i Imperial

★★★★★★

Tre af filmbranchens absolut hotteste navne lagde d. 2 februar 2016 vejen forbi Arken og senere Imperial bio i forbindelse med gallapremieren på den Oscar-nominerede spillefilm Den danske pige (“The Danish Girl”).

Arkens definitive udstilling om Gerda Wegener dannede den helt rigtige kunstnerisk ramme om pressemødet for den firedobbelte Oscar-nominerede film, der fortæller historien om kunstnerparret Einar og Gerda Wegener, som spilles af henholdsvis Eddie Redmayne og Alicia Vikander. De to hovedrolleindehavere, der begge er nomineret til en Oscar for deres præstationer i filmen samt filmens instruktør Tom Hooper fik hermed mulighed for gå bag om filmens univers og ved selvsyn opleve en lang række af Gerda Wegeners værker, og de havde ved det velorganiserede pressemøde lutter lovord tilovers for udstillingen.

Gerda Wegeners pikante og lettere dekadente kunst vakte i sin tid forargelse i Danmark, men opnåede stor succes i Paris, hvor kunstnerægteparret slog sig ned. Det var også her Gerda Wegener for alvor begyndte at bruge sin ægtefælle som model og muse og Einars identitet som transkønnet blev fastslået. I 1930 tog Einar skridtet fuldt ud og fik som en af verdens første foretaget en kønskorrigerende operation og blev til Lili Elbe.

Arkens udstilling præsenterer 177 værker af Gerda Wegener og er den største udstilling nogensinde med den banebrydende kunstner.

For som Kristeligt Dagblad fastslår i deres anmeldelse:

“Gerda Wegener har ikke fået nogen fremtrædende plads i den kanoniserede danske kunsthistorie. Udstillingen på Arken vidner om, at det er en klar fejl.”

GERDA WEGENER kan opleves til og med den 16. maj 2016.