MAPPLETHORPE: LOOK AT THE PICTURES

★★★★☆☆

Fenton Bailey og Randy Barbato har skabt hvad meget vel kan blive stående som den definitive film om Robert Mapplethorpe, en af 70rne og 80ernes mest bemærkelsesværdige kunstnere. Man skal dog ikke forvente nogle skagensmalerier, for en sådan type kunstner var Mapplethorpe afgjort ikke, selvom han havde god sans for blomsteræstetik. Derimod formåede hans berømmede polariod-fotos, der ofte flirtede med pornografi, at provokere en helt verden.

Faktisk kom det så vidt, at hans udstillinger blev stoppet af politiet med efterfølgende sagsanlæg til følge. Mapplesthorpe elskede penge og berømmelse, og var ikke bleg for at udnytte sine nærmeste for at opnå sine mål. Men som filmen også viser, så ændrer det ikke ved det uoptvistelige talent, man finder i fotografierne, hvis man ellers gider se efter.
Det kan man f.eks. gøre på museet Aros, der ganske passende har stor udstilling af Marplethorpes kunst sideløbende med filmens premiere.

MAPPLETHORPE: LOOK AT THE PICTURES rummer et væld af interviews med de overlevende, der velnok kendte ham bedst samt et par kendisser som Deborah Harry fra poprock-gruppen “Blondie” og skuespillerinden Brooke Shields. Udover at tegne et fascinerende portræt af en uforfærdet promiskuiøs homoseksuel fotograf bliver den også et signalement af en tid, hvor sex ikke var noget, man overvejede, men nåede man havde. Også i det lys vedbliver Robert Mapplethorpe at være en skelsættende øjenåbner – selv mange år efter sin død.