Månedens biografi: KIRSTEN WALTHER

★★★★☆☆

To roller. Ét liv af

Anne-Sofie Storm Wesche

(Forlag: Peoples Press)

Selvfølgelig skulle der komme en bog om Kirsten Walther, en af Danmarks største komedienner gennem tiderne. Det ejendommelige er, at der skulle gå så lang tid, før den kom. Men forfatterinden Anne-Sofie Storm Wesche synes selv at komme med svaret. For det har tydeligvis været svært at finde gode annekdoter om den overraskende blufærdige skuespillerinde, der ellers var kendt også udenfor Danmarks grænser for sine både lårkorte og nedringede kjoler i diverse Olsenbande-film.

Hendes alt for tidlige død på køkkengulvet i hjemmet har kun bidraget til myten om hende, og også hendes adoptivsøn tog i en ung alder historier om Kirsten Walther med sig i graven. Forfatterinden formår ikke at afmytificere skuespillerinden, og det bliver i grunden bogens største mangel, at vi aldrig rigtig kommer tæt på den portrætterede.

Hvad vi får er en ganske velskrevet men også lidt tynd biografi med pæne billeder af en kvinde, der nærmest blev smukkere med årerne og som rent kunstnerisk netop havde oplevet sine rigeste år, før den pludselige bortgang.

For på trods af undertitlen TO ROLLER, ÈT LIV (den burde snarere havde heddet “mange roller, to liv, med henvisning til det stærkt adskilte arbejds- og privatliv), så udmærker bogen sig ved ikke blot af fastholde Kirsten Walther i de to ikoniske roller som Yvonne og Karla (Huset på Christianshavn), men minder os om et væld af små og store roller på film- og tv, men også på teatret. En gennemgang af de forestillinger, som Kirsten Walther medvirkede i fra sidst i 70erne til først i 80erne, afslører en overraskende alsidighed, og de anmelderroste præstationer i “Candida”, “Molly” og “En duft af ungdom” lovede godt for fremtiden.

Mindre tilfredsstilliende forekommer oversigten over Kirsten Walthers film- og tv-roller, der bl.a. udelader diverse uger-revyer, hvori Kirsten Walther fik lov til at vise omfanget af det komiske talent. Man savner også et personregister, selvom det er de færreste interviewede, der har noget virkelig indsigtsgivende at berette om den populære skuespillerinde.
Men bogen om Kirsten Walther vil alligevel dække et behov for at komme lidt tættere på den uforglemmelige skuespillerinde, hvis komiske genialitet har formået at trodse tidens tand.