KONSTELLATIONER

★★★★☆☆

Rabalderstrædet i Roskilde er som bekendt en gade, hvor den ikke får for lidt. Det gælder også i "Laboratoriet", der p.t. huser Nepo Teatrets turné-forestilling KONSTELLATIONER.
Den britiske dramatiker Nick Payne har modtaget flere priser for sine stykker, og da KONSTELLATIONER spillede på Husets Teater fik det da også flotte ord med på vejen af de danske anmeldere.

KONSTELLATIONER synes bestemt ikke ringere i Frederik A. Neergaards iscenesættelse, der i mindre grad fokuserer på de videnskabelig lag i teksten og i højere grad lader kærlighedsshistorien være forestillingens røde tråd. Det giver en nærhed og en klarhed, som virker velgørende.

Vi møder biavleren Roland og kvantefysikkeren Marianne, der forelsker sig i hinanden. Vi ser, hvordan en række scener mellem dem, kan udvikle sig i vidt forskellige retninger, og vi bliver måske en lille smule klogere på kærlighedens omskiftelighed undervejs. Samtidig vover Nick Payne at spille på mere alvorlige strenge, der i mindre kapable hænder kunne have reduceret forestillingen til en tåreperser, men som her blot låner dybde og skrøbelighed til Roland og Mariannes relation.

Marie Askehave og Troels Lyby yder begge smukke fintmærkende præstationer som det unge par, hvis samliv kunne have udviklet i helt andre retninger. Her kan man virkelig tale om samspil fremfor modspil. Man får en næsten fysisk fornemmelse af at overvære to menneskers fælles livsbaner – fra første møde til den enes død. Og altsammen på en god times tid. Imponerende og bevægende.