GERTRUDE STEIN

★★★★★☆

Lane Lind kroner sin forbilledlige karriere med rollen som Marty Martins GERTRUDE STEIN, der p.t. kan nydes på Hippodromen i Folketeatret, inden den skal videre på turné.

Støttet af Jan Hertz’ livskloge og fintmærkende instruktion yder Lane Lind sit ypperste, og får på ideel vis balancet det tragiske med det komiske hos den formidable Gertrude. En hel tidsalder vækkes til live for vore indre blikke, når Lane Lind med skøn accent så levende formidler forfatterindens erindringer. Mindre grandiøs i anslaget end Bodil Udsens legendariske præstation, men ikke mindre sand.

Vi hører om kunstsamlingen, der blev springbrættet for forfatterskabet og om møder med en række spændende kunstnere, ikke mindst Piccaso – for hvem hun sad model. Men vi lærer også om kærlighedens trange kår, når den elskede er af samme køn. I Lane Lind ser vi en løvinde, der har turde været tro mod sig selv i en tid, hvor det havde uundgåelige personlige omkostninger.

Scenografien synes at være inspireret af den kubisme, der givet betød så meget for GERTRUDE STEIN, men her havde man nok foretrukket en kulisse, der i højere grad emmede af et levet kunstnerliv.

Det tager dog intet fra Lane Linds præstation, der øjeblikkeligt placerer sig blandt teaterårets dyrebareste skatte. Hendes GERTRUDE STEIN bliver et fornemt vidnesbyrd om, at det er muligt at fejre 50 års skuespillerjubilæum på sin kunsts højde.