EX MACHINA

★★★★☆☆

Årets mest intelligente Sci-Fi film får besynderligt nok kun premiere i Cinemateket. Det er i grunden synd, for man føler sig overbevist om, at med den rette markedsføring kunne Alex Garlands Oscar-nominerede EX MACHINA sagtens have holdt til landsdækkende distribution.

Domhnall Gleeson, hvis gennembrud i den mesterlige "Brooklyn" snart kan ses i de danske biografer, spiller en ung programmør, der deltager i et eksperiment, der skal tilføre en uhyre velskabt robot menneskelige egenskaber. Han – og publikum – bliver gradvist tiltrukket af robotten, eftersom hun spilles med raffineret intensitet af smukke Alicia Vikander fra "The Danish Girl".

Oscar Isaac, der efterhånden har slået sit navn fast med interesante præstationer i film som "Inside Llewyn Davis" og "A Most Violent Year", leverer en herlig tvetydig præstation, som den unge mands arbejdsgiver, der måske – måske ikke har dunkle planer med den unge mand.

Alex Garland får os virkelig til at tænke os om og spørge os selv, hvor de etiske grænser egentlig går, når det gælder udviklingen af ny teknologi. Hans Oscar-nominerede manuskript undgår klicheerne, og samtidig imponeres man over, hvordan en film med så relativt et lille budget kan levere visuelle effekter, der i bogstaveligste forstand konkurerer med både Star Wars og The Marsian om en Oscar.

EX MACHINA er et sjældent men helsende eksempel på, at Sci-fi genren godt kan fungere som forholdsvis begavet underholdning.