ELSKOVSDRIKKEN

★★★★★☆

Gaetano Donizettis pragtværk ELSKOVSDRIKKEN fortjener snart at blive omdøbt til KÆRLIGHEDSDRIKKEN, for som originaltitlen L’elsir d’amore så rigtig fastslår, så handler operaen om kærlighed. Det gør den heldigvis også i Den Jyske Operas gloriøse opsætning, som p.t. kan opleves på Gamle Scene.

Harry Fehr har henlagt handlingen til et stormagasin, hvilket giver mere mening før pausen end efter. Scenografen Yannis Thavoris har virkelig kælet for detaljerne med modebutikker, mærkevareposer – og en rengøringsvogn.

Den bestyreres af den fattige Nemorino, der er forelsket i Adina, som skal giftes med sergenten Belcore. Nemorino køber en såkaldt kærlighedsdrik af kvaksalveren Dulcamara, og tror den virker, da alle kvinder pludselig begynder at sværme for ham. Det skyldes dog, at de har erfaret, at Nemorinos rige onkel er død, hvilket snart vil gøre Nemorino til en rig mand. Adina ved det ikke, men da hun erfarer, hvilket offer at Nemorino har gjort for hendes skyld, vækkes hendes varmeste følelser for ham.

Nemorino holder hende først lidt på pinebænken, nu kan han jo pludselig få alle kvinder. Men da hun endelig bekender sin kærlighed, kan han heller ikke holde sig tilbage, selvom hun har en anden mands ring på sin finger.

Per-Otto Johansson formidler med sin dirigentstok den almene lethed, der præger værket, men også alvoren i den store kærlighed, så vi forstår den.

I hovedrollen som Nemorino er en triumf for den sydkoreanske operasanger Robin Kim, fordi han formår at forene morskaben med en overraskende dybde, når fornedrelserne og sulten efter kærlighed bliver for meget.

Lina Johnson sejrer også som Adina – ikke mindst sangligt. Pavlo Balakin fra Ungarn er glimrende som kvaksalveren og Jens Søndergaard leverer sin Belcore med både glimt i øjet og smæld i stemmen.

Den Jyske Operas kor og Copenhagen Phil fuldender en noget nær fuldkommen opera aften om det hovmod, der lurer, når man er elsket af alle, men også omsorgen for de uelskede.