Månedens interview:

DITTE YLVA OLSEN

(TEATER FANTAST)

ifm. premieren på

DATA DATA 1.0

(TEATER V)

Teater V, Valbys førende teater, har i øjeblikket besøg af Teater Fantast, som har valgt at holde premiere på deres seneste forestilling DATA DATA 1.0 netop her.

Ditte Ylva Olsen & Stine Quistgaard Pagh har været venner, siden de gik i gymnasiet og stiftede Teater Fantast i 2007. En "Fantast" er ifølge dem "en person med en livlig fantasi, som let overdrives, en drømmer, som lever i sin egen imaginære verden. Stammer oprindeligt fra det græske ‘phantastes’; en pralhals."

Der er nu intet pralende over den kvinde, jeg møder på Teater V, og Ditte Ylva Olsen fremstår snarere som et beskedent og dedikeret teatermenneske.

DYO:

"For os er det essensen af at være en "fantast" at gøre det umulige muligt, og så bruge det som kreativt brændstof til at skabe forestillinger og indhold med substans, humor og karakter.
Vi vil gerne lave familieteater, der taler til forskellige generationer. Forestillinger som både børn og voksne kan nyde på forskellige planer ligesom en god Disney-film."

Blandt Teater Fantasts store succeser kan nævnes teaterkoncerten "Mustafas kiosk", der kan fejre 10-års jubilæum til næste år, og som ligesom "Lille Frø", en anden af teatrets mest populære forestillinger, er baseret på en børnebog af Jakob Martin Strid. "Lille Frø" turnerer i 2023 og gæsterspiller bl.a. på Åbne Scene, Godsbanen i Århus 16.-18. februar. I efterårsferien kan man se "Lille Frø" på Anemonen i København.

DYO:

"Med Teater Fantast ønsker vi at skabe oplevelser, som giver anledning til både grin og refleksion. Og fordi vi kommer med forskellige skuespilsmæssige baggrunde, bliver vores idéer altid skabt i en gryde fuld af forskellige virkemidler; tekst, sang, musik, animation, skyggespil, dukker og andre kreative påfund."

Den premiereaktuelle forestiiling DATA DATA 1.0 har undertitlen "computerens historie" og er bl.a. støttet af Novo Nordisk fonden. DATA DATA 1.0 er endvidere skabt i samarbejde med Science and Cocktails, der laver foredrag i forbindelse med flere af forestillingerne:

Den 2. februar efter forestillingen kl 20.00 er der f.eks. foredrag ved Jácome Armas, assisterende professor I teoretisk fysik ved Amsterdams Universitet, og den 4. februar efter forestillingen kl 15.00 vil der være foredrag ved Morten Mørup (professor i kunstig intelligens og Machine Learning). Endelig er der den 5. februar efter forestillingen kl.13.00 et fordrag af Thomas Bolander, professor i logik og kunstig intelligens på DTU.

Forestillingen er blevet til med vejledning fra computereksperter og -professorer i bestræbelserne på at skabe en informativ, musikalsk og underholdende forestilling fra 6 år og opefter.

Udover Teater Fantasts to kunstneriske ledere, der i øvrigt også har iscenesat forestillingen, medvirker også en række mere eller mindre genkendelige dukker samt en ualmindelig nuttet robot.

DYO:

"Vi har oprindeligt opfundet noget, for at gøre det nemmere for os selv. Men gradvist får det næsten sit eget liv – ikke mindst gennem de sociale medier, og pludselig er det os, der former vores liv efter teknologien og ikke omvendt. Det synes vi er virkelig interessant og sindsygt vigtigt at forholde sig til – også som familie."

DATA DATA 1.0 spiller på Teater V fra 1. til 5. februar.

(Michael Søby)