RUNDKØRSEL

★★★★☆☆

Vendsyssel Teater og den selvejende institution Teatret er gået sammen om at lave en lun kommunal komedie om den absurde hændelse i forbindelse med etableringen af et kunstværk i en lokal rundkørsel.

Manuskriptforfatterne Jens Kepny og Hans Rønnes har tilsammen et godt blik for de groteske hændelser, der kan indtræffe i kølvandet på et kommunalt samarbejde. Men de heller ikke ukritiske overfor den gruppe frivillige, som kommunen på sin vis er økonomisk afhængig af, hvis de vil have realiseret deres kunstneriske prestigeprojekt, men som kommunens kunstudvalgsformand på den anden side foragter – netop på grund af deres amatørstatus.

RUNDKØRSEL er et stykke, der sympatiserer med sine karakterer. Selv den i starten rigeligt selvhøjtidelig unge kunstner med det geniale navn August Klint, får vi en vis ømhed for, fordi han har sine meningers mod og fordi han spilles nuanceret af Magnus Andersen Hald.

Bodil Lassen er fortræffelig i sin skildring af kunstudvalgformandens udvikling, og hun viser sig at være om muligt at være mere kunstsnoppet end den kunstner, vi møder i starten. Men derfor er hendes holdninger også dømt til undergang i kommunal sammenhæng, selvom stykket forfattere også er på formandens side et langt stykke af vejen i hendes insisteren på, at kunststøtten må og skal gå til de professionelle.

Hanne Laursen og Anni Bjørn er hver på sin måde herlige som to erotisk understimulerede søstre, der synes at have deres helt egen agenda for at være frivillige.

Jørgen Bing, der var så glimrende i "Afbrudt samliv" tidligere på sæsonen, gør også en god figur som kunstnerisk ambitiøs kulturudvalgsmedlem og Uffe Magnus Kristensen rammer sin kunstværker præcis.

Helt i særklasse denne aften er Uffe Rørbæk Madsen, der atter understreger, hvor dygtig en karakterskuespiller han med tiden er blevet. Hans portræt af den ultragenerte hemmeligsfulde mand, der imod alle odds bliver genstand for søstrenes opmærksom, er mesterligt.

Vendsyssel Teater kan således atter glæde sig over en forestilling, som rammer publikum, der hvor de er. Hans Rønnes nænsomme iscenesættelse sikrer tilmed, at også publikum uden for nærområdet kan forholde sig til stykkets problematikker og karakterer. Så skynd jer og nap en tur i denne RUNDKØRSEL. Det er en forestilling, der varmer i en kold tid.

(Michael Søby)