CYRANO

★★★★★☆

Edmond Rostands hovedværk om "Cyrano de Bergerac" dukker jævnlig op i film- og tv-sammenhænge. José Ferrer vandt en Oscar for sit portræt af den stornæsede franske fægter med det poetiske sind, men Gérard Depardieu, filmhistoriens definitive Cyrano, modtog både en César samt samt prisen for bedste mandlige præstation på Cannes filmfestivalen for sit portræt.

I de seneste år oplever værket en sand renaissance, som man kunne tilskrives en længsel efter sproglig ekvilibrisme. I en tidsalder, hvor mobiltelefoner truer med at reducere sproget til smileys, giver dette ordmæssige overflødighedshorn mening. Alene herhjemme har vi i de seneste år kunne se opsætninger både på Aalborg Teater og i det royale skuespilhus såvel som en biograftransmission af The Playhouse Theatres teaterudgave med James McAvoy. Selv stykkets forfatter har været været hovedperson i den prisbelønnede film EDMOND, hvori karakteren "Cyrano" naturligvis også dukker op.

Joe Wright, der har specialiseret sig i Oscar-nominerede kostumedramaer i overdådige omgivelser jvnf. "Stolthed & fordom", "Soning" og "Darkest Hour", kan nu føje en musical til sejrsrækken. Ikke den succesfulde danske musical-version med Flemming Enevold i titelrollen, men en filmatisering af Royal National Theatres fortolkning med "Game of Thrones"-stjernen Peter Dinklage som frontfigur. Denne gang er der ikke blot næsens størrelse, men Cyranos generelle fysiognomi, der udløser latterliggørelse.

Som altid i en Joe Wright-film er både kostumer, sminkning og dekorationer i topklasse, og den stemningsmættede musik understreger historiens romantik. Peter Dinklage, der fik en gennembrud i "The Station Agent", var seriøst med i opløbet om en Oscar-nominering i kategorien bedste mandlige hovedrolle, men i sidste ende opnåede kun Massimo Cantini Parrini og Jacqueline Durran en nominering for kostumerne. Det britiske filmakademi forekom mere generøse og honorede filmen med hele 4 nomineringer inkl. bedste film.

Titler som "Every Letter" og "Wherever I Fall" figurerede også på mange kritikergruppers lister over årets bedste filmsange ligesom Haley Bennetts indsats blev betagnet som lovende og talentfuld for sit spil som Roxanne, pigen der er genstand for Cyranos livslange kærlighed.

CYRANO er med rette blevet udvalgt som månedens film i Cinemateket, men hvorfor ikke bare se den i aften?