DA JULEN KOM TIL MUMIDALEN

★★★★☆☆

Det første man får øje på, når man går ind af døren til Teatret Zeppelin på vesterbro, er store lysende snebolde og nogle gigantiske røde blomster. Vi befinder os tydeligvis et eventyrligt sted, og inde i selve teatersalen venter der blidt magisk dukketeater for småfolk fra 5 år. Teatret Zeppelin har tilmed gjort sig umage med at lave et fint teaterprogram, som man kan have glæde af længe efter forestillingen er slut.

Scenografen Johanne Eggert har placeret det mest nuttede lille Mumi-hus midt i et prægtigt snelandskab. Diskrete snorkelyde strømmer ud fra huset, mens manuskriptforfatteren, fortælleren og dukkeføreren Mie Brandt introducerer os for mumitroldene og deres venner. Virtuost skifter hun mellem de mange dukker – også rent vokalt – uden at miste den nænsomhed, der er så vigtig i mumi-universet.

Mumitrolden er tryllebundet af den nyfaldne sne, og gør sig klar til juleforberedelser. Men da de ikke ved, hvad julen er, bliver det svært. De får dog det fineste lille juletræ, og finder både jul og julepynt. Men hvilken slags mad skal man lave til jul, og kan man være sikker på, at julen kan lide den? Og hvad med gaverne?

Mette Ovesen får i sin iscenesættelse understreget, at julen ikke behøver at handle om, hvad man selv får, men snarere om, hvad man kan gøre for andre. Rasmus Christner Månssons lyriske folkemusik understreger den varme trygge stemning, der præger Mumi-universet.

Faktisk er man overbevist om, at de har det rigtig hyggeligt i deres senge, hvorfra man sikkert kan høre snorken – hvis man altså gør sig umage med at lytte.

(Michael Søby)