AND I SIGTE

★★★★★☆

Årets julecabaret på Café Liva en fornøjelse fra start til slut. Ægteparret Mette Marchmann og Jacob Morild er tilbage sammen på den lille scene, og de ikke bare klæder hinanden, deres indbyrdes timing har næppe heller været bedre.

Med sig på scenen i den hyggelige teaterbåd har de to af dansk revyteaters mest musikalske mænd Morten Wedendahl og Thomas Pakula. De både komponerer, spiller musik og synger, så det er en lyst og evner tilmed at lægge ansigterne i de rette folder, når det er påkrævet. Morten Wedendahl er stadig leveringsdygtig i barnlig uskyld, når han synger om juleslik, hvorimod Thomas Pakula bliver nærmest frygtindgydende morsom, når han får tophue på.

Med 16 krediteringer er det dog Jacob Morild, der fremstår som julecabaretens hovedleverandør og det kan alle godt være tjent med. Når det gælder ætsende begavet politisk satire giver han samtlige danske stand-up-kunstnere baghjul, ikke mindst når han iført præstekjole gør status for dårskaben i det danske folketing. Jacob Morild kan både synge klassisk skønsang og klam country, så det bliver en fest, og Mette Marchmann får tilmed en vis sødme frem i hans spil, så han aldrig bare bliver den sure bitre mand.

Mette Marckmann er også leveringsdygtig med enkelte tekster, og morer, når hun på jærv og bramfri vis punkterer enhver form for scenisk selvhøjtidelighed. Hendes familiære sønderjyske sportskommentator er ustoppelig på en ret vidunderlig måde, og selvom nummeret er afsindigt langt, bliver det egentlig aldrig for langt, fordi ordene flyder som skidt fra en spædekalv.

Hele holdet brillere i et overdådigt mix af gode gamle julesange – nu peppet op af livlig Beatles-musik. Så kan julen bare komme an – vi er klar!
Halvanden times morskabteater uden pause flyver afsted, så man til sin forbløffelse må konstatere, at der stadig er lidt af teaterbådens fortræffelige juleøl tilbage i glasset, da forestillingen er slut.

(Michael Søby)