VANSKABTE LAND

★★★★★☆

En af filmårets mest bemærkelsesværdige danske film er Hlynur Pálmasons VANSKABTE LAND.

Filmen udspiller sig primært på Island sidst i 1800-tallet, hvor den erfarne præst Lucas drager til udkants-Island for at tage billeder og bygge en kirke.

Men han er slet ikke forberedt på de forskelle og de konflikter, der kan komme mellem en dansker og en islænding. Især hans guide på turen giver ham store udfordringer undervejs, da guiden kun nødigt taler dansk.

Filmfotografen Maria von Hausswolff har indfanget Island i magiske og mageløse billeder, der næsten får karakter af medspillere for skuespillerne, og som er helt afgørende for filmens kunstneriske kvalitet.

Lydsiden fremstår også original inklusiv Alex Zhang Hungtai sanselige underlægningsmusik, men det kniber dog med at opfange flere af skuespillernes replikker, og især den iøvrigt fremragende Elliott Crosset Hove synes at have problemer med diktionen enkelte steder.

Elliott Crosset Hoves stadig mere forpinte ansigtsudtryk understreges af en faldefærdig krop, som han kun lige akkurat kan holde oprejst.

Han får eminent modspil af Islands største skuespiller Ingvar Sigurðsson, der agerer genstridig guide, og understreger en grundlæggende modvilje til at hjælpe på tværs af landegrænserne.

Waage Sandø og Jacob Hauberg Lohmann har begge tyngde i spillet som henholdsvis præst og købmand, og Ída Mekkín Hlynsdóttir såvel som Vic Carmen Sonne gør god fyldest som købmandens to døtre.

Hlynur Pálmasons giver sig god tid til at fortælle, faktisk henved to og en halv time, men VANSKABTE LAND er ikke desto mindre en filmoplevelse, som er værd at vente på.