DISNEY-TEGNESERIER 2022

★★★★☆☆

Ingen jul uden Disney – heller ikke under juletræet. Blandt årets lokkende julegaver fra den front er Comic Factorys "Mickey og det forsvundne ocean". Et æstetisk lækkert designet eventyr, der afslører skabernes udsøgte farvesans og fornemmelse for detaljerne. 60 sider inklusive prolog og epilog, samt 6 kapitler. Der veksles mellem store og små tegninger, hvilket giver "Mickey og det forsvundne ocean" et udpræget filmisk præg. Nogle fine skitsetegneringer forrest og bagerst i bogen understreger, at dette er Disney-animation som kunsthåndværk

Også Egmonts Story House anskuer Disneys legendariske figurer udfra en filmisk synsvinkel. "Anders Ands filmklassikere". Fra "Sherlock Holmes-filmatiseringen "Baskervilles hund" og Alfred Hitchcocks "Skjulte øjne" til Steven Spielbergs Oscar-vindere "Indiana Jones: Jagten på den forsvundne skat" og "Jurassic Park" – Walt Disneys tegneserier har ladet sig inspirere af det hele.

Walt Disney er da også den mand, der har vundet flest Oscar nogensinde – 22 i alt, og man savner faktisk en oversigt over hvilke bedrifter, der udløste statuetterne fremfor en utilstrækkelig liste over Hitchcock-film. Men ideen er sjov, så måske kommer der endnu et bind – gerne med mindre fokus på (m)ande-film.

Sidst men ikke mindst er Story House også på banen med "Anders And og Co.: 60 år med danske serieskabere". En smuk og værdig hyldest til alle de mange danske tegnere og historiefortællere, der har bidraget til Anders And og co. (og en lang række andre Disney-produkter) de sidste 60 år.

Udover en lang række særligt udvalgte historier med fokus på de danske bidrag, får vi også nogle fine info-bokse om nogle af de betydeligste danske bidragydere til de populære danske udgivelser.

De findes således noget for enhver smag at glæde sig over, for alle udgivelser er af høj standard – også i år.

(Michael Søby)