SMUK

★★★★☆☆

Instruktøren Tilde Harkamp, der stod bag den populære komedie "Jagtsæson", finder både en yngre og mere alvorlig målgruppe med sin vellykkede ungdomsfilm SMUK. Takket være et solidt manuskript med træfsikre replikker af dramatikeren Line Mørkeby lykkedes det at skildre kærlighedens svære vilkår i en So Me-tid.

Andrea Gadeberg, der fik noget af et gennembrud i "Retfærdighedens ryttere", spiller pigen Frida, der begynder i gymnasiet. Heldigvis har hun sin bedste veninde Selma (en ligeledes velspillende Karoline Hamm) som støtte, men da Frida bliver inviteret til en såkaldt putte-middag og Selma ikke gør, opstår der en vis splid mellem de to veninder. Frida ønsker egentlig ikke at deltage, for formålet er blot, at hun skal scores, men da hun får et godt øje til den heller ikke uinteresserede Emil (herligt tvetydigt fremstillet af Sylvester Byder), siger hun ja.

Problemet er bare, at Emil har en kæreste og i jalousi begynder Frida så at hygge med den største fuckboy blandt 3 G’erne (flabet spillet af Albert Rudbeck). Han får naturligvis filmet en del af deres intime samvær, og snart har hele skolen set det – inklusive Emil. Han gør det forbi mellem Frida, som samtidig beslutter, at hun vil flytte skole. Men er det virkelig den bedste løsning?

SMUK stiller nogle relevante direkte spørgsmål til de unge, der viser forståelse for deres situation, men rummer også krav til dem om større ansvarsfuldhed.

Filmens svaghed er skildringen af de vattede forældre, og de pågældende skuespillere kan intet stille op med de ulideligt passive forældre-roller.
Men deunge talenter formår stort set alle at gøre indtryk, og det er ikke mindst deres fortjeneste, at SMUK fortjener at blive et biografhit i efterårsferien.