HØSTFESTEN PÅ BORREBY 2022

★★★★☆☆

Jan Schou kan i år fejre 50-års scene-jubilæum, og har allerede leveret en Dirch-nomineret revyindsats på Svendborg Teater. Nu står han for femte gang på scenen i det hyggelige Borreby Teater, hvor man atter er trukket i festtøjet, og har pyntet op til høstfest med rød-og-hvid ternede duge, blomsterbuketter og kornneg.

Allerede mens gæsterne nyder en mættede kødrig platte, forkæles vi med musikalske indslag. Diverse sanglege fra barndommens land skaber den helt rigtige nostalgiske stemning, inden Jan Schou og co. går i gang.

Vi får et velsammensat medley over de mest oversete sange fra Morten Korch-film med Jørn Bonde som kyndig kapelmester samt højdepunkter fra de musicals og operetter, der har fået fokus på Borreby de fire første år. "Mød mig på Cassiopeia", "Sommer i Tyrol", "Annie Get Your Gun" og "My Fair Lady" vækkes til live, mens det aldersmæssige alsidige ensemble ved bordene på scenen yder vokal opbakning med godt humør.

Eftermiddagens solist Mona Britt Nykjær synger et tidligt Dorthe Kollo-hit, "Jeg mangler en partner", fra en af de gamle Soldaterkammerater, og sørme om ikke den tidligere barnestjerne selv gæstede Borreby Teater ved premieren. Selv vor dronning besøgte Borreby i august, hvor Jan Schou underholdte med sange af Sven Gyldmark (manden bag Morten Korch-evergreens som "Er du dus med himlens fugle?").

Jan Schou optræder også i en af sine glansroller som Klinke-Hans, der ligeledes stammer fra "Vagabonderne på Bakkegården", og kører bus med en række af forestillingens gæve børn som syngende passagerer. Vi får også en kær lille filmscene fra en af de senere Korch-film med Schou som vægelsindet frier.

Dagens højdepunkt bliver dog et overdådigt potpouri af sange fra "Sound of Music" – komplet med syngende bjerge. Et teknisk uheld gjorde dog, at de syngende sjællandske bjerge pænt måtte bakke ud af scenen, men det fik os kun til at elske dem mere.
For i Borreby hersker det en kærlig stemning, der forplanter sig til publikum, og selvironi er heldigvis også en del af pakken, og det er altid klædeligt.

Vi tager derfor gerne fem år til med Borreby Teater, der forhåbentlig også snart genopsætter "Baronessen fra Benzintanken". For det var jo lige her i disse betagende omgivelser, at store dele af filmen blev optaget, og således har man endnu en god grund til at besøge Borreby snarest muligt.

(Michael Søby)