MOONAGE DAYDREAM

★★★★☆☆

Multikunstneren Brett Morgan har både produceret, skrevet manuskipt, instrueret og klippet dokumentarfilmen MOONAGE DAYDREAM om en af den moderne musikhistories sande legender, David Bowie.

Brett Morgan har fået adgang til en række unikke optagelser og informationer, såvel som David Bowie egne malerier, og alene det giver Brett Morgan et forspring i forhold til så mange andre dokumentarister.

Men samtidig må den enorme mængde materiale også har tynget, og når man så har fuld kontrol over produktionen, så er det slet ikke sikkert, at sætningen "kill your Darlings" bliver effektueret, selvom mange filmklippere godt ved, at det kan gavne helheden. To timer og tyve minutter behøver ikke nødvendigvis at være for lang en spilletid – slet ikke for Bowie-fans – men i det tilfælde kan man tale om et både overvældende og udmattende værk.

Brett Morgan gør ikke altid David Bowie en tjeneste ved at lade hans udsagn fremstår uimodsagt, og David Bowie kommer til at fremstå mere selvoptaget og selviscenesat, end godt er.

Ligesom i spillefilmen "Bohemian Rhapsody" får man indtryk af, at homoseksualiteten nærmest bare er en fase, og at hovedpersonen primært har været forelsket i een kvinde, men den form for "sandhed" er det langt fra alle, der køber.

Udover klip fra sjældne musikvideoer og kuriøse interviews får vi også nogle fine optagelse fra David Bowies bemærkelsesværdige indsats på Broadway i rollen som "Elefantmanden". Hans filmroller trækker primært store veksler på hans image og personlighed, men scenerne fra "Elefantmanden" viser, at han virkerlig havde et vis skuespillertalent.

Det skal blive interessant at se, hvordan MOONAGE DAYDREAM kommer til at adskille sig fra mere konventionelle dokumentarfilm om David Bowie, hvor de mennesker, der rent faktisk kendte ham i højere grad kommer til orde. Dejligt er det i al fald, at det er lykkedes at dokumentere så stor en del af Bowies liv og karriere. Så må man selv finde årstal og andre fakta på nettet.