JELS VIKINGESPIL 2022:

DANEMORDET

★★★★☆☆

Iscenesætter Louise Schouw står atter i spidsen for det traditionsrige vikingespil i Jels, der i år byder på "Danemordet" forfattet af Morten Stenger.

Historien udspiller sig i England, men kunnne ligeså godt foregå i Ukraine. En magtsyg mand (i dette tilfælde Edmund Jernside) vil jage alle danere ud af landet, og skyr ingen midler for at gennemføre sine syge mission. Han myrder blandt andre Svend Tveskægs søster, Gundhild i overværelse af hendes datter Sigrid. Hun må flygte med hjælp fra krigeren Will, der forelsker sig i hende.

I skoven finder Wills tapre bror den udmattede Sigrid og tager hende med hjem til den omsorgsfulde Magdi, Will og Owens mor. Men da Will drager ud for at få masakren stoppet en gang for alle, sniger Sigrid sig efter ham i håb om at kunne redde hans liv.

Samtlige medvirkende spiller med en smittende entusiasme. Johanne Eggert har igen i år skabt en flot træscenografi, der både giver mulighed for at se vikingeskibet lægge til og som samtidig rummer plads til de mange medvirkende i alle aldre og størrelser samt nogle nuttede heste.

David Owe undgår heldigvis at lave splat ud af diverse fægtekampe, der bidrager til at give forestillingen en vis dynamik, og Louise Schouw og hendes lysdesigner Clement Irbil udnytter fikst kontrasten mellem lyset i første akt, og det mørke, som sætter ind efter pausen.

Lydmanden Kim Eskesen sørger for, at de på forhånd indspillede replikker går godt igennem, samtidig med at særlige følsomme eller dramatiske øjeblikke betones af den iørefaldende musik.

Resultatet bliver en flot og velklingende familieforestilling, der allerede har fundet et stort publikum. Man kan med fordel komme i god tid, da der både er mad, drikkevarer og diverse vikinge-relaterede varer til salg inden "Danemordet". Husk evt. et varmt tæppe, da selv en lun sommeraften godt kan blive kølig efter ca. to en halv times vikingedrama.

(Michael Søby)