FJEREN & ROSEN

★★★★★☆

Hvad man ikke kan i København, formår man åbenbart i Svendborg. Det imperialitiske Tour-projekt har med både statslig, royal og kommunal opbakning gjort det nærmest umuligt for hovedstadens trængte teatre og kunstmuseer at lokke folk til under Tour’en på grund af diverse afspærringer og annuleringer/omlægninger af diverse busruter. Men i Svendborg vælger man i stedet at lade sporten og kunsten samarbejde, og tilmed med et fornemt resultat, der signalerer, at det betaler sig at arbejde i fællesskab.

Således har BaggårdTeatret i forbindelse med DGI-landsstævnet 2022 opført en forestilling på Svendborg Havn, som blandt andet involverer et symfoniorkester, et såkaldt kællingekor, diverse meterhøje dukker, akrobater, dansere samt i hundredvis af lokale aktører med tilknytning til diverse sportsforeninger. Anne Barslev har iscenesat med et imponerende overblik, og koreografen Sofie Christiansen sørger for et vitalt aktivitetsniveau på havnekajen i Svendborg.

Forestillingens udgangsudgang er romanen "Eventyret om fjeren og rosen" af Josefine Ottesen, der tidligere har været tilknyttet BaggårdTeatret bl.a. som skuespiller. Mange vil sikkert også genkende forestillingens fortæller-stemme, den tilhører nemlig selveste Birgitte Hjort Sørensen fra den verdensberømte danske TV-serie "Borgen". Birgitte Hjort Sørensens diktion er klar og stærk, og så tør hun give sig hen til passionen, når rollerne kræver det af hende.

Selv i en spektakulær og ødsel scenografi af Mai-Britt Schultz overlever Josefine Ottesens poesi, godt hjulpet af de den både dramatiske og lyriske musik komponeret af Jan Schønemann, Christian Søgaard, Carsten Borbye Nielsen og Nikolaj Busk. Sidstnævnte står også for de musikalske arrangementer i samarbejde med dirigenten Henrik Vagn Christensen. Sangenes tekstforfattere samt sangsolisterne kunne også have fortjent omtale i programmet.

FJEREN & ROSEN er en storslået satsning, der har formået at samle en hel by om et fælles formål til glæde og gavn for både byens borgere, erhvervslivet og de mange turister. Ikke nogen ubetydelig bedrift af BaggårdTeatret, det lille egnsteater i Svendborg.

(Michael Søby)