MEMORIA

★★★★☆☆

Den thailandske instruktør Apichatpong Weerasethakul gjorde sig allerede fordelagtigt bemærket i starten af dette årtusinde med sanselige film som "Blissfully Yours" (2002) og "Tropical Malady" (2004). Han overraskede alle ved at vinde guldpalmen i 2010 for hans velnok mest kuriøse værk "Onkel Boonmee", en film, der rummer flere hemmeligheder end instruktørens navn.

Sidste år modtog hans premiereaktuelle film MEMORIA en jurypris i Cannes, og da den også har en Oscar-belønnet skuespillerinde i hovedrollen, blev den ikke overraskende men forgæves valgt som Colombias officielle Oscar-kandidat.

Jessica er en skotsk kvinde, der er rejst til Columbia for at besøge sin syge søster i Bogotá. Hun hører her et særegen lyd, en form for brag, som ikke kan få en forklaring på. En lydteknikker indkredser lyden og i modsætning til den læge, der blot udleverer piller og religiøse brochurer, møder hun en mand, der gider lytte til hende. Vi får også en form for løsning på gåden, men den er hverkem, som kvinden eller vi havde forestillet os.

Tilda Swinton føjer endnu en fascinerende præstation til de efterhånden mange – med "Orlando", "The Deep End", "Io sono l’amore" og "We Need to Talk About Kevin" som tvetydige højdepunkter. En stærk kvinde, der er havnet i en verden, hun hverken forstår eller føler sig tryg ved, men som samtidig drager hende.

Hvem Apichatpong Weerasethakul er, ved vi stadig lige lidt om., men han mestrer stadig kunsten at fascinere – uden at svigte vores tillid.