HOBBITTEN

(Moesgaard)

★★★★★★

Selv et betragteligt regnvejr kunne ikke drukne glæden over gensynet med Kasper Holtens sublime opsætning af HOBBITTEN. Forestillingen folder i år sin magi ud ved siden af det mageløse Moesgaard Museum, som man gør klogt i at besøge inden forestillingen.

På udendørsscenen vrimler det ligefrem med jerntrolde, skovelvere, kæmpeedderkopper, røde ulve, Shetlandsponyer og levende træer. I tilgift får vi en gigantisk drage, en dronestyret fugl og den allerkæreste hobbit ved navn Bilbo Sækker (indtagende fremstillet af Signe Egolm Olsen).

Hele skuespillerensemblet yder en fortræffelig indsats og særligt må man fremhæve Joen Højerslevs groteske Gollum, hvis ækle stemme og bizarre kropssprog får nakkehårene til at rejse sig – selv hos de voksne.

Kasper Holten slipper sit indre legebarn løs og resultatet bliver et overvældende eventyr for hele familien. Kim Witzels storslåede scenografi udnytter de naturskønne omgiveler til fuldkommenhed og inddrager samtidig Luke Halls raffinerede videodesign.

Ida Marie Ellekildes dukke- og kostumedesign overvælder, og der går kun et øjeblik, før man helt har accepteret kombinationen af dukker og dukkeførere, hvilket også er en cadeau til dukkeinstruktør Rolf Søborg Hansen.

Der er mange navne og karakterer i starten, så man kan med fordel se Peter Jacksons film inden, eller – endnu bedre – læse Tolkiens værk.

Men alle forbehold forstummer, når Holten og co. for alvor skruer op for teatertrylleriet. HOBBITTEN fremstår som en overdådig og meget morsom forestilling i Niels Brunses ordglade oversættelse.

At forestillingen først begynder 20.30 er en nødvendighed i forhold til det mørke, som spiller en aktiv rolle i forestilling. Så man bør bare indstille sig på, at såvel børn som voksne kommer sent i seng denne ene aften, for det ville være utilgiveligt at gå glip af denne i sandhed storslåede forestilling, der fortjener Reumert-prisen som årets bedste.

 

(Michael Søby)