NORDSØEN

★★★★☆☆

Norsk film oplever stor international opmærksom i denne sæson i anledningen af æres-Oscar’en til Liv Ullmann samt to Oscar-nomineringer til komedien "Verdens værste kæreste", der får dansk premiere d. 16. juni. Men filmudbudet i Norge bærer også præg af et besynderligt boom for katastrofefilm, en genre, der toppede i midten af 1970’erne med værker som "Det tårnhøje helvede" og "Jordskælv".

I Norge har film som "Bølgen", "Skælvet" og nu NORDSØEN ("Nordsjøen") fået opmærksomhed, fordi de forener en velkendt genre med en klimabevidsthed, man ikke tidligere forbandt med disse film.

NORDSØEN er en ganske spændende sag om de forandringer, der kan ske med naturen, når vi begynder at udnytte den for egen vindings skyld. En oliekatastrofe uden sidestykke bliver efterhånden ganske nærværende, og pludselig skal det gå hurtigt, hvis vi skal redde noget. Eller nogen.

Kristine Kujath Thorp (som vi sidst har set i hovedrollen i "Ninjababy") gør indtryk som filmens kvindelige helt, men også Rolf Kristian Larsen ("Yngve") som hendes loyale rødhårede kollega og den store norske skuespiller Bjørn Floberg (" ") gør indtryk. Vi får desuden et gensyn med Nils Malmros’ "Barbara", den norske skuespillerinde Anneke von der Lippe, der i midten af 90’erne vandt en Bodil for birollen i Henning Carlsens "Pan".

NORDSØEN er nervepirrende underholdning, og selvom vi ikke helt komme op på samme niveau som den storslåede Oscar-nominerede norske film "Kon-Tiki" fra 2012, så har instruktøren John Andreas Andersen skabt en seværdig film, der godt kan tåle sammenligning med flere af de amerikanske film i samme genre.