FORRÆDER

★★★★★☆

Andreas Dawe modtog en velfortjent Reumert-nominering for sit skuespil FORRÆDER, et anderledes og tankevækkende vue på to danske soldaters krigsdeltagelse under 2. verdenskrig. Men det er ikke blot teksten, men hele forestillingen, der forekommer bemærkelsesværdig i forbindelse med Randers Teaters alt for korte gæstespil på Teater V i Valby.

Kjems Lys har skabt en enkel men atmosfærerig lyssætning, der får det fineste frem i scenografen Claus Helbos velvalgte palisandermøblement, der både fungerer som barndomshjem og skyttegrav.

Matias Hedegård Andersen illuderer til fuldkommenhed som tillidsfuld bondedreng, der lader sig overtale af sin Hitler-begejstrede ven (karismatisk spillet af Caspar Juel Berg) til at melde sig til fronten under tysk flag.

Erik Viinberg, der i lighed med Caspar Juel Berg imponerede i den kosteligt morsomme Sherlock Holmes-komedie BASKERVILLE på Himmerlands Teater, er knivskarp som diverse fædre og officerer, men mest gribende som afkræftet krigsoffer.

Kurt Bremerstents nuancerede iscenesættelse understreges af Claus Carlsens stemningsmættede musik, og vi konstaterer til slut, at dette ikke blot er en fin skoleforestilling for store børn, men også en af årets bedste forestillinger, der i ligeså høj grad kan nydes af børnenes forældre og bedsteforældre. Og så varer den kun lidt over en time.

(Michael Søby)