MUS OG RÆV

I DEN SYVENDE HIMMEL

★★★★★☆

Iva Procházková, tjekkiets svar på Astrid Lindgren, har skrevet den populære børnebog, som ligger til grund for MUS & RÆV I DEN SYVENDE HIMMEL("Even Mice Belong in Heaven"). En helt igennem vidunderlig dukkefilm, der hæver sig højt over det filmaffald, vi sædvanligvis byder samfundets mest forsvarsløse.

Både Tjekkiet og Slovaviet har en fornem filmtradition – ikke mindst indenfor børnefilm, og der er derfor noget smukt i dette samarbejde, som også Frankrig og Polen er en del af. Instruktørduoen Jan Bubenicek og Denisa Grimmová formår virkelig at få verbal poesi og visuel fantasi til at gå op i en højere enhed, så et vanskeligt emne som døden bliver behandlet med lethed og ynde i børnehøjde. En stille underfundig humor gennemstrømmer samtidig filmen, så man bør slet ikke være nervøs for, om filmen bliver for dyster.

Fortællingen om to skabninger, der var fjender på jorden, men venner i himlen, må have en særlig klangbund i et splittet land med dybe bånd, men den er også almen og umiddelbart forståelig. Man aner en vis inspiration fra Hollywood-film som "Himlen kan vente", men tonen i MUS & RÆV I DEN SYVENDE HIMMEL er alligevel umiskendelig østeuropæisk – og tak for det. Dertil kommer, at det tekniske niveau er afsindigt højt – man har virkelig kælet for detaljerne. En medrivende underlægningsmusik bidrager også til at gøre denne filmoplevelse til noget helt særligt.

Den danske versionering fungerer også upåklageligt: Natascha Jessen og Silas Phillipson er nuttede som henholdsvis musen Vilja og ræven Hvidbug, og Morten Brovn viser talentets vokale spændevidde som krebs og bøffel! Camilla Bendix, der spiller en hovedrolle i Martin Strange-Hansens nyligt Oscar-nominerede danske kortfilm "On My Mind", er filmens danske fortæller og vi føler os således i gode hænder hele vejen.

80 minutter er alt hvad man behøver for at komme over i en helt anden fortryllende verden, der indgyder håb og lys for småfolk og andre, der har mistet deres kære. Hvem har ikke brug for det?