ENNIO MORRICONE

– THE MAESTRO

★★★★★★

Ligesom Will Smith nu er mest kendt for at stikke Chris Rock en lussing til Oscar-uddelingen, så var Ennio Morricone mest kendt for musikken til Sergio Leones spaghetti-westerns, selvom han rent faktisk komponerede filmmusik under synonym i sine tidlige år. Hans musik var fornyende for filmmusikken i 60’erne, men selv regner han tydeligvis ikke musikken til Leones film blandt sine største bedrifter, fremgår det af Giuseppe Tornatores mesterlige dokumentarfilm ENNIO MORRICONE – THE MAESTRO.

Diverse instruktører og musikkyndige vidner om Morricones mesterskab igennem årtier, men det er Ennio Morricones egen tilstedeværelse og hans passionerede men alligevel ydmyge fortællinger, der sammen med et rigt udvalg af filmklip bliver filmens største gave.

Diverse popsange i 60’erne og populære temaer til "Den gode, den onde og den grusomme" og "Once Upon A Time in The West" har givet skygget for kunstneriske bedrifter i tidlige mesterværker af Dino Risi, Bernarndo Bertolucci, Marco Bellocchio og Pier Paolo Pasolini.

Elio Petris Oscar-belønnede politiske thriller "Undersøgelse af en borger hævet over enhver mistanke" blive Ennio Morccicones seriøse internationale gennembrud, men man udnytter primært hans talent i 70’erne til mere eller mindre underlødige kriminalfilm.

Undtagelserne er Elio Petris guldpalme-vinder "Arbejderklassen kommer i paradis" og i særdeleshed Bernardo Bertoluccis "1900", der stadig fremstår som et af periodens absolutte hovedværker. Før med musikken til Terrence Malicks "Days of Heaven" opnår Ennio Morricone endelig sin første Oscar-nominering.

I midten af 80’erne genforenes Ennio Morricone med sin gamle skolekammerat Sergio Leone i filmen "Der var engang i Amerika", og musikken til den film bliver på mange måder højdepunktet i deres fælles samarbejde. Kort tid efter kulminerer Ennio Morricones kunstneriske karriere med den komplekse musikside til guldpalme-vinderen "The Mission", men da Oscar-kategorierne for musik er blevet slået sammen, vinder Herbie Hancock for "Round Midnight", hvor musikken primært er skrevet af andre.

Med musikken til Giuseppe Tornatores Oscar-vinder "Mine aftener i Paradis" bekræfter Ennio Morricone sin position blandt de allerfineste filmkomponister, og i 2007 får han endelig en æres-Oscar for sin uforlignelig karriere. Kun Alex North ("Hvem er bange for Virginia Woolf?" har tidligere opnået denne ære.

Men Ennio Morricone overrasker alle ved rent faktisk at vinde en Oscar for Quentin Tarantinos middelmåde "The Hateful Eight" i 2016 få år før sin død i 2020 – i en alder af 91.

ENNIO MORRICONE – THE MAESTRO må i sagens natur bliver en lang film på to-en-halv time, og det accepterer vi, fordi vi præsenteres for et enestående indblik i en helt særlig kunstart og for en mand, der langt om længe lærte at tilgive sig selv.